Soft skills gaan vóór hard skills

duda-wsm • 25 april 2019

De skill om te leren is de belangrijkste skill die wij hebben!

Laatst nam ik een onderzoek af bij een nog redelijk jonge manager. Dat onderzoek dient om erachter te komen wat voor hem de beste methode is om informatie te verwerken. Met zijn directeur ben ik overeengekomen dat alle medewerkers van dit bedrijf dat onderzoek gaan doen, te beginnen met de managers, en zo was hij dus nu aan de beurt. Aan het einde van het onderzoek vroeg ik hem hoe hij het vond om dit te doen. Hij vond het leuk, informatief. Maar hij was het niet met zijn directeur eens dat alle medewerkers dit onderzoek moesten doen omdat het volgens hem voornamelijk ging over soft skills, terwijl de meeste mensen die iets willen leren toch wel heel erg zijn ingesteld op hard skills. Certificaten halen, kennis verwerven, scoren en beter zijn. Daar gaat het om tegenwoordig. En natuurlijk heeft hij gelijk! ................. voor een deel.
Wat veel mensen echter niet beseffen is dat die hard skills slechts de buitenkant zijn van dat wat een mens van nature in zich heeft; zijn talenten.

Als je er de talenten niet voor hebt, kan je het ook niet leren.
Talenten zijn skills die je al bezit op het moment dat je wordt geboren. Je hebt ze en je kan daar weinig meer aan veranderen, daarom worden het ook je soft skills genoemd. Ze horen bij je karakter, je persoonlijkheid. En wat helaas maar weinig mensen weten is dat juist deze soft skills een keiharde voorwaarde zijn voor het ontwikkelen van de o zo begeerde hard skills.

Een paar voorbeelden:
Iemand die hoog scoort in het gebied van het verbaal linguïstische, zal een goede schrijver of taalkundige zijn. Maar maak hem geen boekhouder want hij bakt er niks van. Zodra je aan het verbaal linguïstische nog een dosis visueel toevoegt is een ware schrijver of film maker geboren. Echter zal deze persoon doodongelukkig worden in een beroep als bankdirecteur of IT er. En ook het omgekeerde is waar. Iemand die het logisch mathematische als talent heeft, met daarbij een vleugje visueel, zal een waanzinnig goede rekenkundige, natuurkundige, of bioloog zijn met ook nog het vermogen zijn schema’ s en grafieken leuk en boeiend te presenteren. Professor Erik Scherder is daar een goed voorbeeld van.
Laat iemand die niet auditief is ingesteld en ook niet interpersoonlijk alsjeblieft geen groepsgerichte of klassikale training volgen. Dat wordt een drama met weinig resultaat. En zo'n medewerker in een kantoortuin met 20 collega's er omheen is ook niet wenselijk. Deze mensen willen webinars volgen of een individuele schriftelijke opleiding doen. Scherm ze in de kantoortuin een beetje af of liever nog geef ze een eigen werkplek.

In de management wereld zijn we nog niet zo gewend aan het gemak van het inzicht in leerstrategie. We kennen onder andere de teamrollen van Belbin en kunnen een team in kaart brengen, het maakt alleen dan nog niet dat je een evenwichtig opgebouwd team hebt van doeners, denkers, voelers en willers.

Als je weet wat medewerkers hun leerstrategie is, kan je als manager snel het team zo laten functioneren dat het én efficiënt én flexibel én constant is.
Wat deze kennis ook aangeeft is dat soft skills dus een voorwaarde zijn voor het verwerven van hard skills. Laten we eerlijk zijn, een verbaal linguïst zal nooit een echte boekhouder worden. En toch, als hij de materie op zijn eigen welbespraakte wijze met behulp van een paar plaatjes aan de man kan brengen, maakt hij nog een goede kans. Nee even serieus, het kan maar men moet dat niet willen.

Ik ben een voorstander van de stijl van Steve Jobs. 
Zet een ieder in naar de talenten die hij heeft en laat hem van daaruit verder groeien. Pas dan krijg je een gezonde organisatie waarin de hard skills vanzelf wel komen. Dat is slechts een kwestie van vraag en aanbod en daarin kunnen we van alles creëren. Wat belangrijk is, is de juiste persoon op de juiste plek en dan specialiseren, certificaten halen, scoren, doelen bereiken.

De talenten die je hebt kan je gebruiken om kennis te verwerven en vaardigheden aan te leren. 
Maar kent iedereen zijn talenten op gebied van leren? Nee dus, vaak niet. En daarom lopen zoveel mensen vast in hun werk of opleiding. Wat vind je leuk is ook niet voldoende, hoewel dat wel dichterbij een talent komt dan wat moet je weten. Daarom is het goed die talenten te onderzoeken voordat je aan wat voor opleiding of cursus gaat beginnen. Voordat je een beroep kiest, onderzoek eerst waar je talenten liggen en ga daarmee verder.

Dát is leerstrategie!