Gisteren gaf ik een tip over het luisteren naar study music tijdens het werk of studie.
Deze muziek is gebaseerd op binaural beats.
Binaural Beats worden ook wel witte ruis genoemd. Het zijn audiotonen van een bepaalde frequentie die een hele positieve uitwerking hebben op de hersengolven in jouw brein.
Door middel van geluid kun je de hersenstam stimuleren.
We luisteren met onze oren, maar de eigenlijke auditieve waarneming vindt plaats in onze hersenen. Hier worden de geluidsgolven verwerkt die ons oor bereiken. Horen we via een koptelefoon links en rechts een andere geluidsfrequentie dan ervaren we dat als een vals geluid. Maar wanneer het verschil slechts gering is, dan gebeurt er iets fascinerends in ons brein.
Binaural beats ontstaan in onze hersenen en zijn akoestisch niet te horen. Op het moment dat we door het linkeroor een geluid horen dat een andere frequentie heeft dan het geluid wat we door het rechteroor horen, produceert het brein zelf een denkbeeldig geluid waarvan de frequentie overeenkomt met het verschil tussen beide frequenties.
Als we links een frequentie horen van 410 herz en rechts een frequentie van 400 herz dan produceert het brein een geluid van 10 herz.
Ook al zijn deze frequenties niet hoorbaar voor het gehoor, het brein neemt ze waar. Daardoor kan bijvoorbeeld een brommend geluid op de achtergrond storend zijn, terwijl je het eigenlijk nauwelijks hoort.
Afhankelijk van de activiteit ontstaan er golven in verschillende frequenties in het menselijke brein. Ben je bijvoorbeeld geconcentreerd aan het werk, nogal wiedes dat er dan veel actie in je hoofd is. Ben je aan het mediteren of in een diepe slaap verzonken, dan daalt de frequentie van je hersengolven immens. Nadat Heinrich Wilhelm Dove in 1839 ontdekt had dat het menselijk brein in staat is om golven op bepaalde frequenties zelf te creëren, werd er onderzocht hoe je met klanken de hersenen kunt beïnvloeden. De bevindingen doen vermoeden dat je binaural beats kunt gebruiken om je hersenactiviteit bewust te activeren of in een lagere versnelling te zetten.
Eigenlijk is het luisteren naar binaural beats net zoiets als meditatie alleen hoef je niets te doen. Je kan een koptelefoon opzetten en luisteren naar de beats terwijl je doorwerkt of doorleert.
En terwijl je luistert kan het brein ontspannen. Het kost je geen extra tijd en je hoeft er niet de deur voor uit.
Wat je doet is de juiste toon aanzetten voor de gemoedstoestand die jij op dat moment wil voelen.
Iedere binaural beat heeft zijn eigen frequentie en daarmee een onderscheidend effect op het brein. Zo kan je binaural beats inzetten tijdens het werken en leren om de focus te verbeteren en de aandacht langer vast te kunnen houden, maar ook bij het ontspannen. Binaural beats kunnen helpen bij het in slaap komen.
De meeste meditatie muziek is gebaseerd op binaural beats.
Elke beat heeft dus zijn eigen effect. De ene geeft een energie boost en de andere doet heerlijk ontspannen en geeft rust.
Zeker voor mensen met concentratieproblemen, stress, hyperactiviteit, geheugen problemen en slapeloosheid kan het inzetten van binaural beats een uitkomst zijn.
De golven die in je hersens ontstaan worden als volgt ingedeeld:
Delta: deze laagste frequentie komt voor wanneer je in een diepe slaap verkeert en je lichaamscellen zich weer herstellen.
Theta: deze frequentie treedt op tijdens diepe meditatie of in trance toestanden.
Alpha: wanneer je gedachtes vrij kunnen vloeien en je niet specifiek op iets geconcentreerd bent, treden alfagolven op, of je nu mediteert of met een routineklusje als huishoudelijk werk bezig bent.
Bèta: bij een hoge concentratie en een focus op één ding, bewegen de hersengolven zich in het bèta-bereik.
Gamma: gamma golven treden op wanneer je snel moet denken of reageren en bij het begrijpen van complexe samenhangen.
Het luisteren naar binaural beats heeft vooral positieve effecten zoals;
- Een opgeruimd, rustig en helder brein
- Een betere stemming waardoor men zich zelfverzekerder voelt
- Makkelijker in slaap komen
- Makkelijker en vriendelijker in de omgang
- Mentale en emotionele stabiliteit
- Makkelijker leren en informatie verwerken
- Betere concentratie
- Beter geheugen
- Een energiek en wakker gevoel en toch rustig en voldaan
Dus wil je nog makkelijker informatie verwerken dan wat ik je al geleerd heb? Luister dan vooral naar study music.
Gebruik jouw talent! Daar heb jij het voor.