Blogopmaak

Take a Break

Maudy Kruiswijk • 23 januari 2020

Dutje of geen dutje op het werk

“BETER PRESTEREN DOOR EEN DUTJE TE DOEN OP HET WERK”

Zo kopt het artikel van NU.nl van augustus vorig jaar.

Maar is het altijd nodig om een dutje te doen tijdens het werk als je beter wilt presteren?

Tijdens het uitvoeren van mijn leerstrategie onderzoek heb ik ontdekt dat rustmomenten op verschillende manieren kunnen worden vormgegeven.
En ik heb ontdekt dat die rustmomenten per persoon verschillend zijn. Verschillend in om de hoeveel tijd er rust genomen moet worden en verschillend in hoe die momenten in te vullen.
Het onderzoek wat ik aanbied geeft dat duidelijk aan en ik kan daar dan meteen op inspelen met tips en advies. Die geef ik overigens ook aan de werkgever/opdrachtgever dus dat mes snijdt dan aan twee kanten.

Ik zal proberen een en ander duidelijk te maken aan de hand van een tekening.
Wat gebeurd er namelijk in het brein op het moment dat men begint met werken (lees informatie verwerken)
Aan het begin werkt het brein volop. Maar na verloop van tijd wordt dat minder.

De tijd dat het brein volop werkt (focus) is per persoon verschillend en kan variëren tussen de 10 minuten en 1 uur. Daarna moet er een break zijn. Doe je dat niet zal het brein op het lagere tempo informatie blijven verwerken en heb je dus aan het einde van de ochtend, middag of hele dag, minder gedaan dan wanneer je die break wel zou nemen.
Want dan gebeurd er namelijk dit;
En dan is het meestal niet meer nodig om tussen de middag een dutje te doen.

Overigens is het voor het brein fijner om te bewegen tijdens deze rustmomenten. En ook tussen de middag heeft het meer effect als je beweegt dan wanneer je een dutje doet.
Zelf ben ik er voorstander van om tussen de middag even te gaan sporten. Liefst buiten natuurlijk. Een half uurtje wandelen, yoga, een eindje fietsen, werkt heel effectief en bovendien kan jouw brein dan de informatie die je de ochtend te verwerken hebt gekregen netjes opbergen zodat je het weer snel paraat hebt.
Informatie zakt nu eenmaal sneller wanneer je beweegt. Ook hier zal de wet van de zwaartekracht wel gelden.

Maar wat doe je nu al die momenten tussendoor. Want je kan natuurlijk niet om het kwartier of om het uur gaan weglopen. En bewegen is nog niet altijd nodig. Ook de bewegingsbehoefte verschilt namelijk per persoon. Er zijn mensen die 15 minuten kunnen stilzitten, maar ook mensen die dat wel 4 uur lang kunnen.
Ik zelf red dat laatste absoluut niet. Na een uur moet ik van mijn stoel af.
Daarom adviseer ik meestal om toch even te gaan bewegen op het moment dat je niet meer gefocust bent. Loop even naar het raam, de koffiemachine, het toilet. Voer een kort telefoongesprek terwijl je door je kantoor loopt. 
Hang een mooie natuurfoto in jouw kantoor. Of meerdere. Kijken naar de natuur geeft rust, ook als je er niet in bent.
En voor de creatievelingen onder ons……….
Hang een wit vel ergens op een muur of deur en teken daar tijdens ieder rustmoment iets op. Het maakt niet uit wat. Het resultaat zal verrassend zijn.

Maar om een lang verhaal kort te maken; Pak die rustmomenten wanneer jij ze nodig hebt en op een manier die jij prettig vindt.

Vond je dit interessant? Deel het dan met je netwerk, vrienden en volgers.

Share by: