Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
duda-wsm • 2 september 2019
Kwaliteit in communicatie

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt,
was het eerste wat er in mij opkwam toen ik voor mijn toenmalige werkgever aan de slag ging met het ontwikkelen en schrijven van het kwaliteitssysteem voor de kinderopvang.
Om de vergunning te kunnen behouden moest de kinderopvang gecertificeerd worden conform de HKZ normen.
Direct na de ISO normen kwamen de HKZ normen. HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling Zorg & Welzijn.
Samen met managers van een aantal andere grote kinderopvang organisaties ontwikkelden we een kwaliteitssysteem waarop nu nog steeds de meeste kinderopvang organisaties hun systeem op baseren.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt.
Na een jaar lang regelmatig overleggen, sparren, elkaar ondersteunen en motiveren was het raamwerk klaar en konden we ieder voor zich dat binnen onze eigen organisaties gaan vullen met beschrijving van het primair proces en de daaraan gekoppelde werkinstructies en de benodigde formuleren.
Samen met de werkgroep "Kwaliteitszorg" ontstond er een kwaliteitssysteem bestaande uit 3 ordners waarin alles beschreven stond wat wij als kinderopvang vonden, deden en wilden zijn. Hoe we dat deden en met welke middelen en hoe we dat controleerbaar maakten.
In het kwaliteitssysteem zeg je wat je doet en maak je controleerbaar of je ook doet wat je zegt.
En sindsdien is dat voor mij Kwaliteit.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt,
is een glasheldere communicatie over het product of de dienst die je levert aan klanten.
En laat het nou zo zijn dat de manier waarop je communiceert ook te maken heeft met leerstrategie.
Zo zie je bijvoorbeeld dat mensen die hoog scoren op het onderdeel "tekstverwerken" het liefste ook informatie overdragen door het op te schrijven. En mensen die laag scoren op het onderdeel "Visueel" zullen weinig plaatjes gebruiken in hun presentaties.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
betekent voornamelijk dat de ander geen ruimte heeft/krijgt/moet gaan gebruiken, om zelf vanalles te bedenken bij de informatie die je geeft. Daardoor voorkom je ruis op de lijn en een heleboel communicatieve verstoringen in informatie overdracht.
We weten denk ik allemaal dat communicatie de grootste oorzaak is in het vastlopen van relaties in welke vorm dan ook. Maar duidelijke communicatie betekent ook niet de ander overtuigen van jouw gelijk. The only way is my way is een eigenschap en geen communicatieve vaardigheid.
Duidelijke communicatie betekent niks anders dan zeggen wat je doet en doen wat je zegt. Zo dat de ander weet hoe het zal zijn.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
heeft een link naar leerstrategie in de manier waarop je communiceert.
Je kunt je misschien voorstellen dat iemand die hoog scoort op het onderdeel auditief, graag luistert naar een spreker. En dan zelf ook graag sprekend informatie overdraagt. Immers die manier ligt het dichtste bij die persoon. Maar als die informatie overdracht is, naar iemand die juist heel laag scoort op auditief gaat het mis. De luisteraar zal namelijk na een minuut of 3 zijn aandacht verliezen, afgeleid worden door allerlei prikkels vanuit de omgeving, zich uiteindelijk gaan storen aan het ellenlange verhaal wat afgestoken wordt (is de beleving hè!) en een groot gedeelte van de informatie missen.
Andersom, wanneer de gesproken informatie heel kort is, zal de ander met een heleboel vragen en onduidelijkheden achterblijven. "Ik zet het wel op de mail" wordt er dan gezegd. En dan gebeurd er precies hetzelfde. De mail wordt maar gedeeltelijk gelezen. Na een regel of 5 haakt de lezer af en gaat door de tekst heen screenen om de essentie te vinden en mist dan een groot aantal belangrijke details.
Gelukkig heb ik een heleboel praktische tips die in deze situaties erg handig en snel toepasbaar zijn. En ik hoor dan ook vaak terug dat de communicatie ineens een stuk makkelijker gaat.
Daar ben ik blij om, zo makkelijk is het dus.
Zeggen wat je doet en doen wat je zegt
betekent bij informatie delen vooral dat je er rekening mee houdt dat de ander een andere voorkeur heeft van informatie verwerken dan jij.
Daarom zorg je ervoor dat in een presentatie bijvoorbeeld, er altijd een goede balans is tussen gesproken tekst en leesbare tekst. Dat er voldoende plaatjes en filmpjes zijn en dat er iets te schrijven aanwezig is. En je last regelmatig een pauze in zodat men even kan bewegen.
Het wordt pas lastig in de individuele gesprekken. En daar ontstaan dan ook de ernstigste en soms onoplosbare communicatie stoornissen.
Als gezegd, ik heb daar oplossingen voor en die geef ik je maar al te graag mee. Maar dan moet ik natuurlijk wel eerst weten wat jouw voorkeur is.
Tot die tijd kan ik je maar één advies geven en dat is begrip!
Heb begrip voor het feit dat een ander op een andere manier informatie verwerkt dan jij zelf. Probeer erachter te komen wat voor de ander het beste werkt en pas je daaraan aan.
Zeg wat je doet en doe wat je zegt!
(ik kan het niet vaak genoeg zeggen en doen)